PHAROS

samen bouwen aan een gezonde werkomgeving

Tegenover station Hoofddorp staat de negentien verdiepingen hoge kantoortoren Pharos. De afgelopen jaren werd het gebouw door een unieke samenwerking van verschillende partijen herontwikkeld tot een betekenisvolle omgeving waarin gezond werken in alle opzichten centraal staat. COARE Realisatie was verantwoordelijk voor de stap van droom naar werkelijkheid.

Een energieopwekkende werkomgeving

Het project Pharos start met de ambitie van projectontwikkelaar Schroders Capital om van een voormalig single tenant-kantoorgebouw in Hoofddorp een werkomgeving te maken waar mensen met meer energie de deur uitlopen dan waarmee ze binnenkwamen. Energie staat bij Pharos dus niet alleen voor duurzaamheid, maar vooral ook voor het werkgeluk van eindgebruikers. Een gezonde werkomgeving waarin mensen zich goed voelen zorgt immers voor meer energie en betere prestaties. Deze missie sluit naadloos aan bij die van COARE: het maken van betekenisvolle omgevingen die het welzijn voor de eindgebruiker vergroten.

Het summum van co-creatie

Pharos werd gerealiseerd aan de hand van vier krachtige kernwaarden: max health, zero waste, total energy en vibrant community. Voorafgaand aan de herontwikkeling werd een open oproep aan de markt gedaan om aan de hand van de kernwaarden samen het nieuwe gebouw vorm te geven. Uit deze campagne kwam een consortium van circa twintig innovatieve bedrijven voort, die ieder een deeloplossing voor een gezonde en duurzame werkomgeving bieden. Denk aan luchtionisatietechniek van Ionair, muurverf die CO2 uit de lucht haalt van Ekotex, circulaire binnenwanden van Quickpanell en een monitoringssysteem voor gezond werken van Healthy Workers. Zo werd de herontwikkeling van Pharos een uniek proces van co-creatie, waarin alle betrokken partijen elkaar aanvullen vanuit een gedeelde missie.

COARE Realisatie als spin in het web

COARE Realisatie ging samen met CUBE architecten en interieurarchitect Sheryl Lysner de uitdaging aan om van alle deeloplossingen een realistisch en werkbaar plan voor het nieuwe Pharos-complex te maken. Onze verantwoordelijkheid was daarbij om voortdurend het brede perspectief en de kernwaarden in zicht te houden en daarbinnen met betrokken partijen, van leveranciers tot opdrachtgever, transparant over de verwachtingen en mogelijkheden te communiceren.

COARE Realisatie zorgde ervoor dat de kernwaarden van Pharos al tijdens het bouwproces vorm kregen. We dachten bijvoorbeeld actief mee met de architect over de materiaalkeuze, zoals duurzaam behandelde en toekomstbestendige houtsoorten. Door tijdens de realisatie ruimzicht te houden en vooruit te blijven kijken konden we de materialen en producten die we in de tijdelijke fase gebruikten recyclen in de definitieve inrichting. Dit scheelde veel afval. En met een duidelijke, slimme routing zorgden we ervoor dat de Pharos-gebruikers elkaar ook tijdens de bouw moeiteloos konden blijven vinden.

Een iconisch gebouw

Met Pharos slaagden we erin een waardevolle nieuwe werkomgeving te creëren die het welzijn van de eindgebruikers vergroot en een visitekaartje is voor Hoofddorp en zijn stationsgebied. Van de buitenkant oogt Pharos dankzij de afgeronde hoeken vriendelijk, menselijk en uitnodigend. De entree van het gebouw is volledig vernieuwd en opengetrokken, waardoor een ruim en transparant atrium is ontstaan. Hiervoor hebben we enkele verdiepingsvloeren verwijderd.

Op de begane grond is nu de eerste vestiging van restaurant The Farm Kitchen gevestigd, waar geheel in lijn met de kernwaarden van Pharos gezonde lunches worden geserveerd van ingrediënten van lokale kringloopboeren uit de Haarlemmermeer. Op de bovenste verdieping werd de naam Pharos — Grieks voor vuurtoren — eer aangedaan: deze bleef behouden voor alle huurders en biedt nu ruimte voor conferenties, ontmoetingen, vergaderplekken, een cocktailbar en vooral een inspirerend vergezicht over de hele Randstad.