‘Waanzinnig inspirerend statement’

02-06-2017

Een waanzinnig inspirerend statement. Zo bestempelde de vakjury van de Willem Diehlprijs 2017 de manier waarop het Alliander-hoofdkantoor Bellevue in Arnhem naar een ontwerp van COARE Architectuur is getransformeerd. COARE eindigde in de tweejaarlijkse prijsvraag van het Arnhemse architectuurcentrum CASA als tweede. Het winnende project was Het Theater aan de Rijn van NEXIT Architecten.

De Willem Diehlprijs werd in 2007 in het leven geroepen om een zorgvuldige omgang met het architectonisch erfgoed van Arnhem te stimuleren. De shortlist telde acht projecten op het gebied van restauratie, renovatie en herbestemming. Het ontwerp van COARE Architectuur voor een totale transformatie van het uit 1988 stammende Alliander-hoofdkantoor werd door de jury vooral vanuit een oogpunt van duurzaamheid geroemd.

In het rapport van de vakjury wordt gesproken van ‘een metamorfose van de buitencategorie’.  Opdrachtgever Alliander wilde het bijna dertig jaar oude Bellevue-gebouw energieneutraal maken en ging daarbij veel verder dan ‘nul op de meter’. Het pand werd zorgvuldig gestript en daarna op basis van het ontwerp van COARE Architectuur volledig getransformeerd. Daarbij is maar liefst 95 procent van het vrijkomende bouwmateriaal ter plekke of elders hergebruikt. ‘Practice what you preach’. Alliander dééd het volgens de vakjury op basis van het COARE-ontwerp. ‘De jury was ronduit geïmponeerd door dit vernieuwende concept’ staat in het rapport waarin tevens te lezen staat dat Alliander op het gebied van duurzaamheid een voorbeeld en inspiratie voor veel bedrijven is.

Klik hier voor filmpje met tekst en uitleg door Alliander en COARE Architectuur over de transformatie van Bellevue.

< Terug naar actueel overzicht