Rabobank Ridderkerk-IJsselmonde

Kantoren Realisatie

Duurzame metamorfose voor Rabobank

De vestiging van Rabobank Ridderkerk Midden-IJsselmonde in Barendrecht onderging in 2015 onder begeleiding van Coare Architectuur in 2015 een ware metamorfose. ”Het resultaat is een verwelkomend, licht en ruimtelijk pand waarin ontmoeten en verbinden met klanten en medewerkers centraal staan. Duurzaamheid is een belangrijk uitgangspunt geweest”, vertelt directievoorzitter Matthé van Tour.

Personeel en klanten waren bij het proces betrokken. Hoe hebben jullie dat aangepakt?

“Er zijn door Coare inspirerende workshops gehouden om tot een co-creatie te komen. Er werd gesproken over de kernwaarden van de Rabobank die in het ontwerp terug moesten komen.
Bijvoorbeeld: transparant, verbindend, dichtbij, betrokken en open. Ook kwamen er praktische voorstellen naar boven. Zo vond men dat de aparte personeelsingang die de bank had, niet meer van deze tijd was.”

Het ontwerp van Coare kenmerkt zich door de opbouw van dynamiek in het pand. Hoe hoger je komt, hoe rustiger het wordt. Hoe werkt dit in de praktijk ?

“Het levert een uitstekende balans op. Tegenover onze nieuwe, zeer ruime entree is een prachtig werkcafé gemaakt. Dat wordt niet alleen door onszelf, maar ook door maatschappelijke organisaties gebruikt. Het fungeert als verbindende schakel en genereert veel beweging. Naarmate je hoger in het gebouw komt, wordt het dankzij een slim gebruik van kleuren en materialen steeds rustiger. Daar kan bijvoorbeeld een medewerker terecht die ongestoord zijn werk wil doen. En daar wordt veel gebruik van gemaakt.”

 Jullie hebben gekozen voor een duurzame aanpak. Hoe heb je dat gedaan?

“Met de vernieuwbouw van het pand is een toekomstbestendige werkomgeving voor de komende tien jaar gerealiseerd. Alleen al de keuze voor vernieuwbouw en niet voor een nieuw pand is duurzaam. Verder is bij alle werkzaamheden gekeken of materiaal hergebruikt kon worden, zoals  kantoormeubilair. De duurzaamheid zie je ook terug in de verlichting. In een deel van het pand wordt ledverlichting gebruikt die door middel van sensoren pas aangaat als de ruimte wordt gebruikt. Ook leuk om te vermelden: aan klanten van onze bank  is  de mogelijkheid geboden om mee te offreren en zo een deel van de vernieuwbouw te realiseren.”