Omgevingspsychologie op het Coare College

08-02-2016

De toekomst verkennen. De blik verbreden. En vooral ánders denken en doen. Jan Willem Leverstein wil daar voortdurend alert op zijn. Daarom begon hij het Coare College, met een inbreng van onder anderen Fiona de Vos. Zij is met haar Studio dVO een internationaal erkend pionier op het gebied van omgevingspsychologie en werkt samen met Coare. Bij het maken van een goede werkomgeving worden kennis en inzichten gebundeld ten faveure van eindgebruikers en opdrachtgevers. 

Wat is de basis van jullie samenwerking?

Jan Willem: “Coare hecht een groot belang aan omgevingspsychologie. Vanuit het besef dat een goede werkomgeving méér is dan alleen een kwestie van mooi of lelijk. We doen dat mede door onze mensen via het Coare College in wedstrijdverband een werkomgeving voor virtuele bedrijven – bedacht door Fiona en mij – te laten ontwerpen en presenteren.”

Fiona: “Een goede interactie tussen werkomgeving en mens is essentieel. Hoe beïnvloeden zij elkaar? Bij het bedenken van die omgeving moeten al in een vroeg stadium wezenlijke keuzes worden gemaakt. Dus niet pas als een gebouw al bijna ontworpen is, maar echt aan het begin. Dan  komt het er op aan om de creatieve droomwereld in een voor iedereen passende context te plaatsen. Als je die eerste stap goed zet, wordt het gebouw een verlengstuk van alle kernwaarden waar opdrachtgever en eindgebruikers voor staan.“

Wat is in zulke processen de meerwaarde van omgevingspsychologie?

Jan Willem: “Voor Coare was met name de wederzijdse beïnvloeding tussen mens en omgeving de drijfveer om met Fiona samen te werken. We laten zien dat je vanuit de psychologie voorspellingen kunt doen over het gedrag van mensen in een bepaalde omgeving. Dat gaat verder dan het werken op basis van aannames en gevoel en is absoluut uitdagend. Daarom wil ik graag verder met Fiona. Bijvoorbeeld door met ons Coare College dichter tegen de echte research aan te gaan zitten. Met steun van Fiona en wellicht studenten zouden we specifieke thema’s grondig uit kunnen diepen.”

http://www.studiodvo.com/nl/

< Terug naar college overzicht