Inspiratiessessies op het Coare College

16-11-2016

Tijdens inspiratiesessies op het Coare College definieerden de deelnemers vijf typen werknemers. Samen met Fiona de Vos van Studio dVO (internationaal erkend pionier op het gebied van omgevingspsychologie) inventariseerden zij per type welke werkomgeving nodig is voor iemands welbevinden. Interieurarchitect Joost de Man van Coare was één van de deelnemers op het Coare College. 

Hoe kwamen jullie tot de definities van de verschillende typen werknemer?

Joost: “Een groep van circa tien Coare-collega’s heeft ze al discussiërend benoemd. Eerst algemeen en op hoofdlijnen. Later meer gedetailleerd. Fiona de Vos betrok er de omgevingspsychologie bij. We kwamen uit op bijvoorbeeld de kantoorklerk. Dat is iemand die méér dan 50% van de tijd op een vaste plek werkt, zoals een administratie, receptie of binnendienst. De kantoortijger daarentegen verplaatst zich door het hele gebouw en ziet de werkplek als uitvalsbasis. Denk aan managers of verpleegkundigen die een groot deel van hun tijd binnen het gebouw op pad zijn.”

En de van-hot-naar-herder..?

Joost: “Die is meer dan de helft van de tijd extern aan het werk. Zoals accountmanagers of uitvoerders. Ze komen wel op de zaak, maar nooit voor lang. Het is een kwestie van even in en daarna weer uit. Ga je een stap verder dan kom je bij de vrije vogel die fulltime buiten de deur werkt. En we sloten af met de vreemde vogel. Dat is iemand die in een specifiek vakgebied werkt en extra voorzieningen nodig heeft. Denk aan een cameraman of producent van renders die snellere computers of aangepast licht nodig hebben.”

Wat was, nadat jullie de vijf typen werknemers definieerden, de vervolgvraag?

Joost: “Welke werkomgeving is – mede op basis van functieomschrijving en tijdsbesteding – nodig voor het welbevinden van elk type? Het antwoord op die vraagt bepaalt hoe je een ruimte inricht. De kantoorklerk doe je een plezier met een vaste plek, goede computer en arbo-technisch verantwoord bureau. Terwijl de kantoortijger vooral gebaat is met prima vergadervoorzieningen. De uitkomst van de sessies op het Coare College is ons Werkplek Inventarisatie Model geworden. WIM dus. WIM is een facilitaire quickscan die ons helpt bij het ontwerpen van betekenisvolle interieurs.“

 

< Terug naar college overzicht